Beperking afsteektijd drukt rotjesverkoop

Rotjes zijn de komende jaarwisseling naar verwachting minder in trek dan voorgaande jaren, omdat vuurwerk op oudejaarsdag pas vanaf 18.00 uur mag worden afgestoken. Daarom kiezen veel vuurwerkliefhebbers eerder voor sierpijlen en potten. Die komen in het donker beter tot hun recht, aldus de vuurwerkbranche.

Ook van fonteintjes, knalerwten, trektouwtjes en sterretjes worden er deze decembermaand waarschijnlijk meer verkocht. Die mogen immers het hele jaar worden gebruikt en hiervoor gelden overdag geen beperkingen.

Knallers waren afgelopen jaren vooral populair bij jongeren. De meeste rotjes werden bij daglicht op oudjaarsdag afgestoken, legt een woordvoerder van GBV-WECO uit. Zijn bedrijf is naar eigen zeggen de grootste vuurwerkimporteur van Nederland. Er zijn zeker vierhonderd fietsenmakers, tuincentra en bouwmarkten die vuurwerk verkopen, bij aangesloten.

Het kabinet besloot in mei dat vuurwerk op oudjaar alleen mag worden afgestoken tussen 18.00 en 02.00 uurs. Eerder was dit vanaf 10.00 uur.

De rotjesverkoop stond afgelopen jaren ook al onder druk. Veel consumenten geven tegenwoordig de voorkeur aan een eigen vuurwerkshow met sierspul met veel kleuren. GBV-WECO rekent erop dit jaar weer veel siercake-pakketten aan de man te brengen. Het assortiment aan vuurwerk dat hierin zit, kan soms wel zes minuten aaneen branden en schitteren.

Ook Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland heeft hogere verwachtingen van siervuurwerk. De organisatie stuurt hier eigenlijk ook op aan, om ten overstaan van het grote publiek een duidelijk onderscheid te maken tussen legaal en illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk richt zich veelal op extreem harde knallen, zegt voorzitter Leo Groeneveld.

De voorverkoop van vuurwerk is inmiddels al ruim een week aan de gang. Maar een echte tussenstand valt nog niet te geven. Het meeste vuurwerk wordt doorgaans in de laatste week van het jaar verkocht. Pyrotechniek Nederland schat dat er in totaal ongeveer evenveel vuurwerk als vorig jaar wordt omgezet. Toen ging voor zo'n 67 miljoen euro de lucht in, tien procent meer dan het jaar ervoor.