Eredivisie: Preview speelronde 16

De zestiende speelronde van de Eredivisie komt er alweer aan. Dat geldt ook voor de winterstop, die na volgende week begint. Gelukkig is het nog niet zover en staan er dit weekend gewoon weer negen duels op de rol. Hieronder volgt zoals gebruikelijk de preview.

Vanavond trappen Heracles Almelo en FC Dordrecht deze speelronde in gang en wordt voor het eerst in de Eredivisie gespeeld. Beide ploegen troffen elkaar in het seizoen 2004/2005 voor het laatst; destijds in de Eerste Divisie. De Heraclieden wonnen dat duel (4-1) en werden bovendien kampioen. De wedstrijd in Dordrecht werd door De Schapenkoppen gewonnen: 2-0. Beide ploegen hebben ook nog een overeenkomst: Heracles Almelo stond in de eerste speelronden van het seizoen onderaan, waar nu FC Dordrecht al een tijdje bivakkeert.


Wie wint de Zuid-Hollandse derby: ADO Den Haag of Excelsior? (PRO SHOTS / Ed van de Pol)Een dag later staat er een onvervalste

Zuid-Hollandse derby op het programma. In het Kyocera Stadion strijden ADO Den Haag en Excelsior om de punten. Deze onderlinge wedstrijd stond drie jaar geleden voor het laatst op het programma: 1-1. Bij een zege springen de Hagenezen overigens over de Kralingers heen. Het onderlinge verschil is slechts twee punten. Overigens wacht Excelsior al vijf duels op een zege, waardoor het niet ondenkbaar is dat ADO Den Haag na dit weekend een plekje zal stijgen.

Zondag is het onder meer de beurt aan Ajax en FC Utrecht, die in Amsterdam weer ten strijde zullen trekken. De Domstedelingen wisten de punten maar vier keer mee naar huis te nemen, waar dit voor het laatst in 2012 gebeurde. De Amsterdammers kennen, in tegenstelling tot FC Utrecht, een prima reeks. Er werd al elf wedstrijden niet meer verloren. Voor de Utrechters gaat deze vlieger helaas niet op. De ploeg speelt erg wisselvallig, waardoor het aannemelijk is dat de punten opnieuw in de ArenA zullen blijven.


Uit den ouden doosch: Luis Suárez (Ajax) vs. Erik Pieters (FC Utrecht) (PRO SHOTS / Jasper Ruhe)

Ook PSV en FC Twente nemen het zondag tegen elkaar op. Dit zal voor Luuk de Jong een bijzonder duel worden. De aanvaller speelde in het verleden 75 competitiewedstrijden voor de Tukkers, maar staat dit seizoen bij PSV onder contract. De Eindhovenaren verloren al zeven duels niet meer, terwijl FC Twente uit de laatste twee duels maar één punt pakte. Mede daardoor zakt de ploeg van trainer Alfred Schreuder steeds verder weg: Op dit moment staan zij zesde, terwijl PSV nog altijd aan de leiding gaat.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
12 dec om 20.00 uur Heracles Almelo - FC Dordrecht FOX Sports 1
12 dec om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
12 dec om 22.05 NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
13 dec om 18.30 uur NAC Breda - sc Heerenveen FOX Sports 1
13 dec om 19.45 uur Willem II - PEC Zwolle FOX Sports 3
13 dec om 19.45 uur ADO Den Haag - Excelsior FOX Sports 5
13 dec om 20.45 uur Go Ahead Eagles - sc Cambuur Leeuwarden FOX Sports 1
13 dec om 22.35 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
14 dec om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
14 dec om 12.30 uur Ajax - FC Utrecht FOX Sports 1
14 dec om 14.30 uur PSV - FC Twente FOX Sports 1
14 dec om 14.30 uur FC Groningen - Vitesse FOX Sports 3
14 dec om 16.45 uur Feyenoord - AZ FOX Sports 1
14 dec om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
14 dec om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1