VVD: overleg Zwarte Piet in EU-parlement belachelijk

De VVD is boos dat in het Europees Parlement een discussie wordt gehouden over Zwarte Piet. De liberalen vinden het initiatief van een linkse fractie, waarin de Nederlandse SP en de Partij voor de Dieren zitten die zwarte Piet liever zien verdwijnen ten gunste van wat extra stemmen van boospieten, bespottelijk en ongepast.

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn Nederlands cultureel erfgoed waar het EU-parlement niets mee van doen heeft, stelt de leider van de VVD in het EU-parlement, Hans van Baalen, woensdag - terecht - in een verklaring. De fractie Europees Unitair Links (GUE/NGL) maakt zich belachelijk en moet zich niet met Zwarte Piet bemoeien, aldus Van Baalen. Hij vraagt de SP en de Partij voor de Dieren afstand te nemen van de actie.

De Zweedse GUE/NGL-afgevaardige Malin Björk organiseert de discussie op 16 december in het parlement in Straatsburg met het Europees Netwerk tegen Racisme. Het thema is: Afrofobische stereotypen versus traditie: de kwestie Zwarte Piet in Nederland.

Hoeveel deze non-discussie de belastingbetaler kost is niet bekend. Wel weten we dat de Zwarte Pietendiscussie in het leven is geroepen om uiteindelijk een miljardenfonds opgezet te krijgen voor mensen die te lui zijn om gewoon te werken en gratis geld te ontvangen voor leed dat hun voorvaderen is aangedaan. En dat vooral over de rug van kinderen.