Blok houdt vast aan strengere hypotheeknormen

De strengere hypotheeknormen die op advies van het Nibud vanaf 1 januari gelden, worden niet versoepeld of uitgesteld. Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) maakte dat dinsdag duidelijk in de Tweede Kamer. De normen van het instituut voor budgetvoorlichting moeten voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen door te hoge lasten.

Het CDA had Blok gevraagd om de regeling op z'n minst uit te stellen en in de tussentijd om de tafel te gaan met de makelaars en met de werkgeversorganisaties. Die keerden zich tegen de aanscherping van de normen, die vooral zal gelden voor de lagere inkomens. Ze vrezen dat de strengere normen het herstel van de woningmarkt belemmeren.

Blok bracht CDA-Kamerlid Sander de Rouwe in herinnering dat het in 2012 twee CDA-ministers waren die bepaalden dat advies van het budgetinstituut Nibud bepalend zou zijn bij de hypotheeknormen. Hij wees er ook op dat de leennormen voor zeer energiezuinige woningen ruimer worden. Volgens Blok kunnen banken ook nog altijd maatwerk leveren.