Bubka: "Geen zorgen over olympisch atletiekprogramma"

De president van de Russische atletiebond (ARAF), Valentin Balakhnichev, vreest dat de recente dopingschandalen ervoor kunnen zorgen dat het IOC minder atletiekonderdelen op de Spelen gaat houden. Die vrees komt ook voort uit de verandering dat er op de Spelen niet meer naar het aantal sporten gekeken wordt, maar naar het aantal onderdelen.

"Het IOC zou gebruik kunnen maken van de huidige situatie rondom doping in de atletiek om het aantal onderdelen op het olympisch programma te verminderen", zegt Balakhnichev tegenover ITAR-TASS"Het doel van de nieuwe president van de IAAF (de wereldatletiekbond) is om te zorgen dat zoiets niet gaat gebeuren", waarmee de Rus duidt op de verkiezingen voor de nieuwe IAAF-president als Lamine Diack er volgend jaar de brui aan geeft.

"Ja, het is zo dat er in de laatste jaren veel atleten zijn betrapt uit de grote atletieklanden. Het is echter van enorm belang dat de IAAF zich inzet om de integriteit van de atletiek te bewaren. En wat betreft het snelwandelen, waar veel positieve gevallen vandaan komen, dat heeft altijd al op het randje gestaan om uit het programma gegooid te worden", vervolgt de ARAF-president.

Volgens Balakhnichev moet het gevecht tegen doping niet in de weg staan van de kansen voor de atletieksport op de Olympische Spelen. "We moeten sport niet door elkaar gooien met een paar technische problemen in de strijd tegen doping. IAAF is de strijd aangegaan door de modernste methodes te gebruiken en de atleten op de voet te volgen. Deze schandalen worden steeds meer gebruikt voor politieke doeleinden. Moderne sport gaat niet meer om de competitie zelf, maar is een arena geworden voor politiek bekvechten en allerlei soorten manipulatie."

Update 22.00 uur

Sergey Bubka, vicepresident van wereldatletiekbond IAAF, heeft tegenover ITAR-TASS gezegd dat hij geen reden ziet om het aantal atletiekonderdelen op de Olympische Spelen te verminderen. "Voor atletiek is er duidelijk gewoon ruimte om alle 47 onderdelen op het programma te laten staan", zegt de Oekraïner. "Daarnaast moeten we niet vergeten dat atletiek een van de hoofdsporten is op de Spelen, het is van onschatbare waarde. Ik denk daarom ook niet dat er enige twijfel zal zijn over het programma. Ik heb er al over gesproken met Franco Carraro, die over het programma gaat, maar hoewel we de huidige situatie in de gaten moeten houden, denk ik niet dat er zorgen hoeven te zijn over het aantal atletiekonderdelen op de Spelen."