Roemeen bouwt huis met 'gratis geld, dank u Engeland!'

Een in Groot-Brittannië wonende Roemeen is er apetrots op dat hij met inkomenssteun van de Britse regering een huis in Roemenië kan laten bouwen. De man dankt de Britten uitbundig voor het 'gratis geld', getuige een artikel in de Daily Mail. Met name de UK Independence Party reageert woedend.

"Het is heel, heel erg simpel om inkomenssteun te krijgen in Engeland. Ik krijg gratis huis, gratis geld, gratis alles", aldus de 36-jarige schrootophaler Ion Lazar. "Dank u Engeland", voegt hij er blij aan toe.

Lazar laat voor 60.000 pond een huis bouwen in het zuiden van Roemenië. De vader van drie kinderen kwam in januari naar het Verenigd Koninkrijk, toen de grenzen voor Roemenen en Bulgaren van EU-wege opengingen. Hij hengelt 1700 pond per maand aan inkomenssteun binnen en hoeft vanwege zijn lage inkomen nauwelijks belasting te betalen.

Hoe Lazar sinds begin dit jaar reeds de waarde van het huis aan steun heeft binnengehengeld is nog niet helemaal duidelijk, wellicht moet daartoe de documentaire woensdag op de zender Channel 5 even worden afgewacht. Maar voor UKIP-parlementariër Steven Woolfe zijn de openbaringen van de blije Roemeen voldoende om in woede te ontsteken.

"Dit is alleen maar meer bewijs voor het nationale schandaal van misbruik van ons steunsysteem, en dat is veroorzaakt door het opendeurbeleid met betrekking tot de EU-migratie", fulmineert Woolfe.

Referendum
De onthullingen komen tegen de achtergrond van een verhit publiek en politiek debat over de groeiende migratie vanuit EU-landen. Onder druk van de opkomst van UKIP heeft premier David Cameron het electoraat een exit-referendum beloofd als de Conservatieven in het voorjaar de verkiezingen winnen. Om aan boord te blijven moet Cameron dan een aantal fundamentele veranderingen in Brussel afdwingen, met name minder migratie.

Duitsland heeft de Britten echter recent te kennen gegeven dat het vrije verkeer van personen een grondbeginsel van de EU is. Volgens bondskanselier Angela Merkel kunnen de Britten inderdaad zelfs maar beter vertrekken indien ze dat principe niet wensen te onderschrijven.

Cameron boekt de laatste weken echter wél succes in Brussel met voorstellen om inkomenssteun aan migranten te beperken. Maar omdat hij het terugdringen van de migratie al had beloofd en dit volgens de laatste cijfers alleen maar toeneemt, krijgt hij hoofdzakelijk verwijten, met name dat Merkel hem de les leest.