Van Persie schenkt United zege tegen Koeman

Manchester United heeft het uitduel met Southampton met 1-2 gewonnen. Robin van Persie was de gevierde man met twee treffers. United staat nu op de derde plaats.

Voorafgaand aan het duel werd verwacht dat beide ploegen er een tactisch schaakspel van zouden maken. Wachten op een fout van de ander, dat was vooral de tactiek van het Manchester United van Louis van Gaal. De Nederlandse manager begon met een verdedigende opstelling. Zijn ploeg deed in het eerste bedrijf niets anders dan afwachten. Southampton mocht het spel maken, maar wist daar ook niet echt raad mee.

Tactisch was het dus, aangezien er nauwelijks echte kansen werden gecreëerd in de beginfase. Southampton zette de toon, maar die kleur was weinig kleurrijk. De thuisploeg was weinig creatief en kon maar geen gaatje vinden in de matige United-defensie. Voor de bezoekers werd geduldig wachten beloond. Na twaalf minuten was het raak. Southampton-verdediger Jose Fonte ging gruwelijk in de fout.

De captain van The Saints dacht de bal simpel terug te spelen op doelman Fraser Forster. Die bal bleek veel te kort, waardoor Robin van Persie kon profiteren. De Nederlandse goalgetter onderschepte de bal en schoof de bal onder Forster door: 0-1. Totaal tegen de verwachtingen in. Het bleek wel een wake up call voor de mannen van Koeman. Southampton begon te jagen en won vrijwel alle duels. Het balbezit bleef voor Southampton, nu werd er alleen meer de aanval gezocht.

Waar Fonte in de fout ging namens de thuisploeg, deed Marouane Fellaini dat namens de bezoekers. De lange Belg deed zoals vaak te lang over zijn balbehandeling en leed knullig balverlies op het middenveld. Daarna kon de verdediging van de Red Devils eenvoudig wegwerken, maar dat gebeurde niet. Uiteindelijk was het Graziano Pellè die kon profiteren. De Italiaan stond al een aantal wedstrijden droog. Hij ramde de bal venijnig achter David De Gea: 1-1.

In de tweede helft werden tactische beslissingen en keuzes wat meer aan de laars gelapt. Het spel werd aantrekkelijker doordat beide ploegen probeerden om een doelpunt te forceren. United bleef de afwachtende ploeg. Er zat nog steeds geen creativiteit in. Southampton stelde echter ook teleur. De ploeg leek gewoonweg niet te kunnen vanavond. Kansen werden waren er wel voor de thuisploeg, maar echt gevaarlijk werd de ploeg eenmaal via aanvaller Shane Long. Hij kwam helemaal vrij voor De Gea. Zijn kopbal was een prooi voor de Spaanse goalie.

Aan de andere kant waren de bezoekers wel trefzeker in het tweede bedrijf. United had tot de 71ste minuut slechts twee keer op doel geschoten. Het derde schot betekende de tweede treffer van Robin van Persie. Hij stond helemaal vrij bij de tweede paal na een vrije trap. De goalgetter toucheerde de bal met de buitenkant van zijn voet en verschalkte Forster op knappe wijze: 1-2.

In de slotfase hield United zich eenvoudig staande. De frustraties namen toe bij beide ploegen, kansen waren er niet meer. United staat nu op de derde plaats. Manchester United wint voor de vijfde keer op een rij. Koeman verliest er drie op rij.