Nabestaanden MH17: leg onderzoek bij VN neer

Een groep nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 wil dat een speciale VN-gezant het onderzoek naar de toedracht gaat leiden. Dat hebben ze in een brief geschreven die vrijdag naar premier Mark Rutte is gestuurd. Volgens persbureau Reuters, dat inzage had in de brief, vinden de nabestaanden dat Nederland zowel het strafrechtelijke onderzoek als het feitenonderzoek heeft verpest.

De twintig nabestaanden, afkomstig uit Nederland, België, Duitsland en de Verenigde Staten, vinden dat Nederland nog steeds geen goed dossier heeft opgebouwd. Het Openbaar Ministerie en de onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben lang geen toegang gehad tot de rampplek. Ook nu het verzamelen van wrakstukken is afgerond, liggen er nog grote stukken van het vliegtuig verspreid in de velden in Oost-Oekraïne.

Dat er nog steeds geen conclusie is over waarom het vliegtuig neerstortte steekt de nabestaanden. "Niemand weet wie wat aan het doen is", laat advocaat Bob van der Goen aan Reuters weten. "Er is geen coördinatie, er is geen leiderschap van Nederland." Nederland leidt het onderzoek namens alle elf betrokken landen.

De nabestaanden zien in een door de VN geleid onderzoek de enige mogelijkheid om de onderste steen boven te krijgen en duidelijkheid te krijgen wie het vliegtuig van Malaysia Airlines neerschoot. Ook moeten zo de daders voor de rechter worden gebracht.

Van der Goen vertegenwoordigde al eerder nabestaanden van vliegrampen. Onder meer bij de KLM-ramp op de Canarische Eilanden in 1977, bij de Bijlmerramp in 1992 en bij de vliegramp in Libië in 2010 was hij als advocaat betrokken. Zaterdagavond was er niemand beschikbaar voor commentaar, maar het advocatenkantoor uit Soest verwijst op de website door naar Reuters.