Moslim blijkt een jood te zijn

Na bijna zijn hele leven te zijn geïndoctrineerd te zijn geweest met rabiate jodenhaat, kwam een islamitische man uit Koeweit erachter dat hij eigenlijk zelf de vijand was. Hij ontdekte namelijk dat hij zelf een lid was van deze in de Arabische wereld gedemoniseerde bevolkingsgroep.

Opgevoed als moslim in Koeweit en je hele leven horen dat joden een soort werktuig van de duivel zijn; het overkwam Mumtaz Halawa. In Koeweit is het dagelijkse leven doordrenkt van Jodenhaat. De koran staat er vol mee, maar ook in het onderwijs in het olieproducerend landje is er niet vies van. Niet alleen met wiskunde, maar ook tijdens Engelse- en Arabische les, waren regelmatig antisemitische geluiden te vinden in het lesmateriaal. En wanneer je er dan zelf achterkomt dat je zelf een afstammeling van de tweede zoon van Abraham bent, dan kan dat een beetje zeer doen.

Thuis was de familie Halawi niet erg gelovig. Mumtaz wist dat zijn oma een bekeerde aanhanger van het Judaïsme was, maar stond daar verder nooit bij stil. Wel viel het hem op dat zijn grootmoeder soms boeken las in een taal die hij niet machtig was, waarbij oma soms stilletjes zat te huilen.

Op latere leeftijd ging Mumtaz studeren. Hij veranderde zijn voornaam in Marc en toog naar Canada. Daar in een bibliotheek, tijdens het leren, sprak hij een kerel met een keppeltje, die blijkbaar verlegen zat om een dialoog tussen joden en moslims. Van deze man leerde Marc (voorheen Mumtaz) dat wanneer je moeder Jodin is, jij dat ook bent! Wist Marc (Mumtaz) veel!

"Mijn oma is joods", vertelde Marc (eerst had hij een andere naam) aan de man. "Maar zij is hartstikke lief en in haar herken ik niet de verhalen die over joden de ronde gaan." De man vertelde hem vervolgens hoe het 'jood zijn' in elkaar stak. Mumt… Marc geloofde hem eerst niet, maar na een moeilijk gesprek kwam hij erachter dat hij inderdaad zelf jood zou zijn.

Halawa had even een cognitieve dissonantie. "Dit was te veel. Mij was net verteld dat ik de geïnstitutionaliseerde vijand was. Het voelde alsof mijn hele leven een droom was, waaruit ik net ontwaakt was", sprak de Koeweiti. "Ik heb nooit iets geleerd over de Tweede Wereldoorlog. Sterker nog: ik weet niet eens wie de goeie- en slechteriken waren."

Een bezoek aan de vernietigingskampen in Polen deden bij hem zijn ogen open.

Het duurde niet lang of Marc/Mumtaz veranderde opnieuw zijn naam. Deze keer nam hij de stereotiepe naam Mordechai aan. Vervolgens ging hij in Israel wonen en trouwde daar een leuke blonde Jodin. Tot op de dag van vandaag weet de vader van Mordechai (voorheen bekend als Marc) van niets. "Misschien is het beter hem er niet mee lastig te vallen. Zowel het jodendom als de islam leren dat je respect moet hebben voor je ouders en ze in hun waarde te laten", aldus de kersverse jood.