Asscher en D66 zitten in elkaars vaarwater

Het gaat niet zo lekker tussen PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en D66. Vorige week suggereerde D66-leider Alexander Pechtold dat Asschers werkgelegenheidsaanpak is mislukt en dat hij daarom maar probeert te scoren met zijn integratiebeleid. Dinsdag verweet Asscher D66-Kamerlid Steven van Weyenberg in een debatje muggenzifterij. En woensdag lanceerde Pechtold een voorstel om honderd miljoen euro weg te kapen van Asschers budget voor banenplannen, om het te gebruiken voor energiezuiniger scholen.

Zoveel aanvaringen in een paar dagen, dat lijkt geen toeval meer. Toch ontkennen de minister en de bevriende oppositiepartij in alle toonaarden dat er iets mis zou zijn in de onderlinge betrekkingen. D66'ers zeggen niets te hebben tegen de PvdA-vicepremier. Ze zijn 'alleen met de inhoud bezig'. En volgens Asscher is muggenziften een heel normale uitdrukking om aan te geven dat iemand te veel nadruk legt op bijzaken.

Maar achter de schermen geven bronnen toe dat er meer aan de hand is. De scherpe uitlatingen van Pechtold van vorige week heeft Asscher als 'heel vervelend' ervaren. Het kan dan ook best zijn dat de anders zo hoffelijke bewindsman daardoor wat geïrriteerd reageerde toen Van Weyenberg maar bleef terugkomen op een 'verondersteld verschilletje' in opvattingen over het integratiebeleid.

Volgens sommigen vinden de wrijvingen tussen de minister en D66 hun oorsprong in de Amsterdamse gemeentepolitiek. Vóór hij minister en vicepremier werd, was Asscher jarenlang wethouder in de hoofdstad. Hij zou met lede ogen hebben aangezien dat na de laatste raadsverkiezingen de PvdA uit het stadsbestuur verdreven werd en dat D66 daar nu de dienst uitmaakt.

Maar een betrokkene ziet een andere oorzaak. De PvdA en D66 zijn inhoudelijk in veel opzichten verwante partijen. Als het gaat om bijvoorbeeld onderwijs en integratie zijn de verschillen niet zo groot. Asscher en Pechtold vissen dus in dezelfde kiezersvijver. De minister heeft zich ontpopt als een fel bestrijder van de PVV van Geert Wilders. Dat was eerder vooral de specialiteit van Pechtold. "Pechtold en Asscher zitten in elkaars vaarwater."

Het gehakketak zou uitsluitend een politieke achtergrond hebben. De persoonlijke verhoudingen zijn 'prima', bezweren ingewijden in beide kampen. Asscher en Pechtold spreken elkaar regelmatig en respecteren elkaar. "Die twee zijn aan elkaar gewaagd."