Nederland treft Duitsland in kwartfinale Champions Throphy

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben dinsdag de poulefase met een nipte overwinning afgesloten. In Argentinië won Oranje pas in de allerlaatste minuut van Japan door een treffer van Maartje Paumen. Ondanks de 1-0 zege sluit Nederland de groepsfase als tweede af. Oranje heeft weliswaar evenveel punten als koploper Nieuw-Zeeland, maar de Black Sticks hebben vaker gescoord.

Nederland, waar Lidewij Welten haar 100ste interland speelde, begon prima aan het duel met Japan. De ploeg oogde scherper en minder slordig dan de vorige poulewedstrijden tegen China en Nieuw-Zeeland en kreeg bovendien wat meer ruimte van de Aziaten. Het team van Sjoerd Marijne wist dit echter niet om te zetten in grote kansen, waardoor beide ploegen met een brilstand gingen rusten.

In het derde en vierde bedrijf – waarin Japan het achterin compleet dichtgooide – kreeg Nederland meer en meer mogelijkheden. Michelle van der Pols en Lidewij Welten waren achterelkaar dichtbij een openingstreffer, maar zagen de Japanse goalie Sakiyo Asano uitstekend optreden. Ook de poging van Marloes Keetels, de sleeppush van Paumen bij de eerste corner en de kans voor Naomi van As leverden niets op. Uiteindelijk was het Paumen die de overwinning alsnog binnensleepte. De vedette schoot – met nog zeventien seconden op de klok – raak uit de tweede corner.

Oranje neemt het donderdag op tegen Duitsland, dat derde is geworden in poule B. De andere kwartfinales gaan tussen Australië – Japan, Argentinië – China en Nieuw-Zeeland – Engeland.