Uitgestorven paddenstoelsoorten gevonden in Drenthe

Drie paddenstoelsoorten waarvan werd gedacht dat die in Nederland waren uitgestorven, zijn afgelopen maand in Drenthe gespot. Dat meldt de Nederlandse Mycologische Vereniging woensdag op natuurbericht.nl. Het gaat om de zogenoemde Naaldhoutfranjehoed, de Sparrenslijmkop en de Bruinschubbige franjehoed.

De drie soorten werden in bossen in Drenthe gevonden en waren al jaren niet meer gezien in Nederland. Zo werd de Naaldhoutfranjehoed midden jaren negentig voor het laatst gespot en dateren de waarnemingen van de Sparrenslijmkop en de Bruinschubbige franjehoed uit 1990 en 1989. Daarom werd algemeen aangenomen dat de paddenstoelen in ons land waren uitgestorven.

De paddenstoelsoorten zijn de afgelopen decennia in aantal gedaald, doordat de sparrenbossen waar zij het best in gedijen onder meer door houtkap steeds meer verdwijnen. Staatsbosbeheer heeft volgens de Nederlandse Mycologische Vereniging aangegeven een deel van de sparrenbossen in ons land de status van naaldbosreservaat te geven, waardoor paddenstoelsoorten betere kansen krijgen.