Eerste hoog overleg over Islamitische Staat

Ruim zestig landen bekijken woensdag in Brussel hoe zij de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verder gaan bestrijden. Het gaat om de eerste bijeenkomst van ministers van de landen van de zogenoemde anti-IS-coalitie, nadat de Verenigde Staten de coalitie begin september in het leven hadden geroepen. Voor Nederland is minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) aanwezig.

Het initiatief voor de vergadering komt van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die ook voorzitter zal zijn. De anti-IS-coalitie ondersteunt tegenstanders van de terreurbeweging in Irak en Syrië met wapens en bombardeert posities van de extremisten.

Het overleg vindt plaats in het NAVO-hoofdkwartier, een dag na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen. De anti-IS-coalitie zal eerst de balans opmaken. Het gaat dan niet alleen om de militaire acties, maar ook om bijvoorbeeld het blokkeren van geldstromen en de aanpak van buitenlandse terroristen die bij IS meevechten. Vervolgens wordt bepaald hoe de coalitie verder gaat.