Obama wil meer lichaamscamera's voor agenten

De Amerikaanse president Barack Obama wil vijftigduizend agenten voorzien van camera's op hun lichaam om na te gaan hoe ze omgaan met burgers met wie ze in contact komen. Voor die maatregel is 75 miljoen dollar nodig. Obama's oproep aan het Congres volgt op de gebeurtenissen van de afgelopen maanden in de stad Ferguson waar de 18-jarige Michael Brown de dood vond, en afgelopen week in Cleveland, waar de 12-jarige Tamir Rice werden doodgeschoten door een agent.

Op de dood van de 18-jarige Michael Brown volgden weken van protesten in Ferguson, die niet zelden uitliepen op confrontaties met de politie. De agenten op straat waren met groot machtsvertoon uitgerukt. Door onder meer de inzet van pantservoertuigen was het soms moeilijk te zien of het om politieagenten of militairen ging. Ook in Cleveland was het onrustig na de dood van Tamir Rice.

Obama zei maandag dat er niet wordt getornd aan het leveren van zware wapens en voertuigen aan politiedepartementen. Hiermee lijkt hij terug te komen van een uitspraak die hij deed na de onrust in Ferguson eerder dit jaar. "Er is een groot verschil tussen ons leger en onze politie en de grens tussen die twee moet niet vervagen", zei de president toen.