'Palestijnen moeten een oprotpremie krijgen'

Israël moet Arabische inwoners een geldbedrag aanbieden om het land te verlaten. Dat vinden minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman en zijn partij.

In een manifest deed Yisrael Beitenu vrijdag uit de doeken hoe de partij het joodse karakter van Israël wil waarborgen. Lieberman en zijn partijgenoten willen Palestijnen die in Israël wonen niet alleen betalen voor hun vertrek, maar ook enkele noordelijke gebieden met een Arabische meerderheid overdragen aan een toekomstige Palestijnse staat.

Yisrael Beitenu mijdt in het manifest heikele kwesties als de status van Jeruzalem, de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de precieze grenzen van Israël. Maar de erkenning van de noodzaak van een vergelijk met de Palestijnen over het grondgebied van Israël en de toekomstige Palestijnse staat is voor de havikenpartij een bijzondere stap.

De Arabische minderheid in Israël maakt ongeveer twintig procent van de bevolking uit. Zij kijken met argusogen naar het plan van premier Benjamin Netanyahu om het joodse karakter van Israël vast te leggen in de Basiswetten, die de grondwet van Israël vormen. Ook onder meer Israëls president Reuven Rivlin heeft zich tegen het wetsvoorstel gekeerd. Maar Netanyahu krijgt steun van Lieberman en andere ijzervreters in zijn regeringscoalitie.

Lieberman was lang een van de trouwste adjudanten van Netanyahu. Inmiddels zou hij echter zelf premier willen worden.