Raketaanval treft ziekenhuis Donetsk

Een raketaanval op Donetsk heeft zware schade toegebracht aan een ziekenhuis in de Oost-Oekraïense stad. De beschieting werd zeker twee mensen fataal, heeft het stadsbestuur laten weten.

Volgens het stadhuis kwamen bij de meervoudige raketaanval een 12-jarige jongen en een 55-jarige vrouw om het leven. Geen van de slachtoffers viel in het ziekenhuis, dat wel zware schade opliep door een inslag in het gebouw zelf en een op de parkeerplaats.

Het bombardement van donderdagmiddag onderstreepte nog maar eens dat de wapenstilstand die de pro-Russische separatisten en de Oekraïense regering begin september sloten een dode letter is. Het conflict in het Donbekken eist nog zo ongeveer dagelijks levens. Volgens de Verenigde Naties heeft het al meer dan 4300 mensen het leven gekost.

De Russische regering hekelde vrijdag haar Oekraïense tegenvoeter, die volgens haar troepen samentrekt in het oosten van het land, in scherpe bewoordingen. De manoeuvre zet de samenwerking op het spel die nodig is om het conflict op te lossen, zei onderminister van buitenlandse zaken Aleksej Mesjkov volgens persbureau dpa. Hij richtte zijn pijlen ook op de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die zich volgens Mesjkov partijdig opstelt. Volgens de Russische OVSE-vertegenwoordiger Andrej Kelin houdt Kiev informatie achter voor de OVSE.

Rusland stuurt opnieuw een hulpkonvooi naar Oost-Oekraïne. Dat moet zondag arriveren.