Israël: terreurnetwerk Hamas opgerold op Westoever

Israël heeft een groot netwerk van terreurbeweging Hamas op de Westelijke Jordaanoever opgerold. Het netwerk bereidde aanvallen voor op Israëliërs in Jeruzalem. Dat hebben de Israëlische veiligheidsdiensten donderdag laten weten. Hamas maakt de dienst uit in de Gazastrook, maar slaat soms toe in andere Palestijnse gebieden en in Israël.

Er zouden bij de operatie meer dan dertig Hamas-strijders zijn opgepakt. Zij zouden van plan zijn geweest Israëlische burgers te ontvoeren en wilden aanvallen uitvoeren op het openbaar vervoer en het grootste voetbalstadion van Jeruzalem, aldus de veiligheidsdiensten. De mannen waren getraind en gerekruteerd in Jordanië en Turkije.

De arrestaties volgen op een golf van geweld tegen Israëliërs. De afgelopen maand zijn elf burgers gedood bij aanvallen van Palestijnen. Vijf mensen werden afgeslacht met geweren en vleesmessen bij een aanval op een synagoge in Jeruzalem vorige week.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de veiligheidsdiensten gecomplimenteerd met hun goede werk. Volgens de regeringsleider hebben zij vele levens gered. Netanyahu zei donderdag dat er in het geheim meer van dit soort operaties plaatsvinden.

Hamas reageerde niet direct op het bericht, maar ontkende ook niet aanvallen en ontvoeringen te hebben voorbereid. "Wij zijn trots op onze verzetsonderneming en wij zijn trots op iedere strijder binnen onze beweging", aldus een Hamas-woordvoerder. Meer liet hij niet weten.