Chinese presidentsvrouw ontvangt Máxima

Koningin Máxima wordt tijdens haar vijfdaagse werkbezoek aan China dinsdagavond ontvangen door Peng Liyuan. De echtgenote van president Xi Jinpeng biedt Máxima een diner aan in het Diaoyutai State Guesthouse. Dat is maandag in Beijing bevestigd.

Het presidentspaar is net terug van staatsbezoeken aan Australië, Nieuw-Zeeland en Fiji. Het was tot maandag niet duidelijk of één van hen tijd zou hebben voor een ontmoeting met Máxima. Die bezoekt China als vertegenwoordiger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op het gebied van inclusieve financiering, het voor iedereen toegankelijker maken van financiële diensten.

China wil op dat gebied fikse vooruitgang boeken zodat ook lage inkomensgroepen en kleine (boeren)bedrijven hun geldzaken kunnen regelen en toegang hebben tot leningen en verzekeringen. Elektronisch bankieren, met een bankcard gekoppeld aan een iPhone is daarbij een mogelijkheid die wordt bekeken. Máxima werd daarover maandag bijgepraat door de vicepresident van een bedrijf dat daaraan werkt. Donderdag vliegt ze naar Hangzhou voor een bezoek aan internetgigant Alibaba, dat al veel onlinebetalingsmogelijkheden kent en wellicht kan helpen meer diensten toegankelijk te maken.

Behalve de presidentsvrouw, die ze eerder dit jaar al ontmoette tijdens het Chinese staatsbezoek aan Nederland, treft Máxima dinsdag ook Zhou Xiaochuan, de president van de People's Bank of China - de centrale bank - en de president van de toezichthouder in de banksector, Shang Fulin.