NOS doet geen bod op rechten Champions League

De NOS heeft definitief geen bod uitgebracht op de uitzendrechten van de UEFA Champions League voor de periode 2015-2018. Belangstellenden hadden tot 12.00 uur vandaag de tijd om een bod te doen op de rechten. Daarmee zal de belangrijkste Europese clubcompetitie na dit seizoen voor het eerst niet meer op de publieke omroep te zien zijn.

Algemeen directeur Jan de Jong: "Het besluit om niet mee te bieden is een keuze. Door de bezuinigingen van het kabinet Rutte I en II is de NOS gedwongen prioriteiten te stellen en keuzes te maken. De NOS vindt het daarbij van het grootste belang om de nieuwsvoorziening te ontzien en binnen het sportbudget geen geld weg te halen bij de verslaggeving van andere sporten dan voetbal; juist ook omdat andere commerciële omroepen daar weinig tot geen aandacht aan besteden. Niet bieden op de grootste en belangrijkste clubcompetitie ter wereld is dus een rechtstreeks gevolg van dat beleid."

De NOS liet al eerder weten omdat ze gekozen hadden voor de samenvattingen van de Eredivisie en de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal de kans zeer klein was dat ze een bod zouden uitbrengen op de rechten van het miljoenenbal. 

"Het is niet anders. Jammer is het wel. Vanwege het journalistieke belang, maar omdat de UEFA Champions League voor een uniek bereik onder jongeren zorgt. Gemiddeld kijkt 21,5% in de leeftijdsgroep 15-34 jaar naar dit voetbal. Het weekbereik van de jongerenzender NPO 3 neemt met 16% toe door de UEFA Champions League. Geen enkel ander programma scoort vergelijkbare cijfers", aldus De Jong. 

Naar verwachting zal RTL7 samen met Sport1 de Champions League gaan uitzenden. FOX is ook nog in de race voor de uitzendrechten. SBS heeft in een eerder stadium laten weten geen interesse te hebben voor het miljoenenbal.