Ploumen voor handel en kolen naar Colombia

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) is deze week op handelsmissie in Colombia. Vorige week tekende ze nog een overeenkomst met Nederlandse energiebedrijven om misstanden in de kolensector in het Zuid-Amerikaanse land aan te pakken.

Maandag is de delegatie in Bogotá. De handel domineert deze dag. De economie groeit hard. De bewindsvrouw ziet vooral kansen op het gebied van landbouw, water en maritieme technologie.

Maar ze wil hier ook met de regering overleggen over het vredesproces met de linkse FARC-rebellen. Het is belangrijk dat de partijen weer om de tafel gaan zitten en het vredesproces voortzetten, liet ze eerder weten.

De tweede dag wordt doorgebracht in de provincie César waar veel kolen worden gewonnen. Tot een kwart van de steenkolen die Nederlandse centrales gebruiken, is afkomstig uit Colombia. Boeren zijn verdreven van hun land om plaats te maken voor mijnen.

Ploumen laat zich hier met mensen van maatschappelijke organisaties en energiebedrijven bijpraten door vakbonden en mijnbedrijven over de arbeids- en milieuomstandigheden en om te horen wat Nederland kan doen.