VVD en D66 willen minder snijden in hulp veiligheid

VVD en D66 willen dat er minder wordt bezuinigd op de steun voor veiligheid en rechtsorde in ontwikkelingslanden. Dat bleek woensdag tijdens een debat over de begroting van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA).

"Ik snap niet waarom hier zo op gekort wordt", zei Ingrid de Caluwé van de VVD-fractie. Volgens het liberale Kamerlid wordt dit onderdeel onevenredig hard getroffen in vergelijking met andere speerpunten van het beleid. "Is het wel zo verstandig te snijden in dit speerpunt", vroeg Sjoerd Sjoerdsma van D66 zich af.

Veiligheid is cruciaal voor de ontwikkeling van landen, stelde De Caluwé. Ze haalde als voorbeeld Benin aan. Voor dat land betekenen de plannen van Ploumen dat een derde van het veiligheidsbudget wordt geschrapt, terwijl 'net nu belangrijke en lastig te organiseren verkiezingen voor de deur staan'.

Steun aan veiligheid en rechtsorde is een van de vier speerpunten van Ploumen. Het gaat dan bijvoorbeeld om steun aan rechters, het politieapparaat of verzoenings- en vredesprocessen in ontwikkelingslanden.