Michel van Egmond wint weer NS Publieksprijs

Het boek Kieft van journalist Michel van Egmond is de winnaar van de NS Publieksprijs 2014. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door. Het boek over voormalig profvoetballer Wim Kieft kreeg ruim 28 procent van de stemmen en mag zich daarmee Boek van het Jaar noemen.

Van Egmond kreeg een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een eersteklasabonnement van de NS. Het is het tweede jaar op rij dat Van Egmond met de literaire prijs naar huis gaat. Vorig jaar werd hij bekroond voor Gijp, het relaas over oud-voetballer, voetbalanalist en mediafenomeen René van der Gijp. Het is de eerste keer dat de publieksprijs twee jaar achter elkaar door dezelfde auteur wordt gewonnen.

Het winnende boek gaat over een geheim dat Kieft twintig jaar met zich meedroeg. Het is een verslag van een bittere strijd tegen zijn verslaving, schaamte, eenzaamheid en angst, maar ook over een voorzichtige wederopstanding. Kieft werd Europees kampioen, won de Europa Cup I en werd zes keer landskampioen. Het boek stond vorig jaar in totaal acht weken op nummer een in De Bestseller 60.