1 op de 3 Turken overweegt op Groep Kuzu/÷ztŁrk te stemmen

Als er momenteel verkiezingen zouden zijn, konden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu, de Kamerleden die afgelopen donderdag uit de PvdA-fractie werden gezet, een stem verwachten van 1 op de 3 Turkse Nederlanders. Dit blijkt uit een peiling van Maurice de Hoax Demet TV. Öztürk en Kuzu kregen bij de afgelopen verkiezingen al meer dan 30.000 voorkeursstemmen.

De nieuwe politieke beweging is vooral populair bij Turkse Nederlanders die bij de laatste verkiezingen nog op de PvdA hebben gestemd. Indien er vandaag verkiezingen zouden zijn zou zo'n 77 procent van deze Turken hun keuze laten vallen op Groep Kuzu/Öztürk. Van alle ondervraagde mensen vindt ruim 71 procent het goed dat er een nieuwe politieke partij is opgericht door de voormalige PvdA-kamerleden. 67 procent van hen vindt dat de nieuwe beweging niet één bepaalde groep, maar alle inwoners van Nederland moet vertegenwoordigen.

Op de vraag 'Moet de politieke beweging één specifieke bevolkingsgroep in Nederland vertegenwoordigen' werden de volgende antwoorden gegeven:
Nee, alle bewoners in Nederland: 67,11%
Ja, alle Turken in Nederland: 3,32%
Ja, alle moslims in Nederland: 13.62%
Ja, alle migranten in Nederland: 15,61%
Slechts 0,33% geeft te kennen dat ze het niet weten.

Uit de peiling blijkt eveneens dat de jongere Tunahan Kuzu populairder is binnen de Turkse gemeenschap dan Öztürk. Waar laatstgenoemde op zo'n 22 procent van de stemmen van de Turkse Nederlander mag rekenen, zegt zo'n 65 procent van de gevraagden op Kuzu te gaan stemmen. 13 procent van de mensen die aan de peiling meededen weten nog niet op wie ze gaan stemmen.

De peiling van Demet TV werd gehouden onder 2400 Turkse Nederlanders, waarvan de meerderheid lid is van het online panel. De PvdA, die door het duo ook wel wordt omschreven als een omgekeerde wasstraat, heeft nog geen reactie gegeven op deze vernietigende uitslag.