Vertrouwelijke recherchedossiers op straat na lek

Tientallen vertrouwelijke documenten van de politie lagen tot begin deze week op straat door een veiligheidslek op internet. Dat bevestigt de politie woensdag na onderzoek van NRC Handelsblad. De gevoelige informatie over onder meer onderzoeken naar moordzaken, overvallen, criminele organisaties en jihadverdachten was simpelweg via Google te vinden.

Uit een eerste onderzoek blijkt dat een politiemedewerker die het systeem beheert de gevoelige informatie tijdens werkzaamheden op een privésite heeft gezet. De betreffende medewerker is direct buiten functie gesteld. De politie heeft de dossiers inmiddels offline gehaald. Over het motief van de verdachte is nog niets bekend.

De uitgelekte documenten hebben volgens NRC betrekking op strafzaken waarin verdachten worden geobserveerd. Zo is het netwerk rond een leider van een criminele organisatie in kaart gebracht, net als het netwerk van een buitenlandse oud-diplomaat die betrokken zou zijn bij criminele activiteiten. Ook is een groep jongeren die ervan verdacht wordt naar Syrië te willen reizen voor de jihad maandenlang geschaduwd.

De uitgelekte informatie bevat daarnaast namen, foto's en woonadressen van tientallen verdachten. Er is bijgehouden in welke auto's ze rijden, op welke plekken ze samenkomen, met wie ze contact hebben en welke telefoons ze gebruiken. Ook geven de documenten een inkijkje in hoe de agenten hun observaties tot in details beschrijven.

Ook over de politie zelf stond gevoelige informatie online, zoals namen en telefoonnummers van rechercheurs en officieren van justitie. Daarbij was in sommige gevallen ook vermeld met welke strafzaken zij zijn belast.

De Rijksrecherche is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Of het lek gevolgen heeft voor lopende strafzaken en onderzoeken wordt nog bekeken in samenwerking met het Openbaar Ministerie.