Senaat VS blokkeert inperken macht NSA

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag een wet tegenhouden die een einde had moeten maken aan het massaal verzamelen van telefoongegevens van Amerikanen door de inlichtingendienst NSA. De wet komt uit de koker van de Amerikaanse president Barack Obama die daarmee het verzamelen van gegevens over burgers wilde inperken.

De stemming over het al dan niet officieel indienen van de wet verliep zoals verwacht: de Democraten steunden het wetsvoorstel, terwijl de Republikeinen zich er tegen verzetten. Eerder stemde het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, in met een andere versie van het wetsvoorstel.

De wet had een einde moeten maken aan het automatisch opslaan van de gegevens over alle binnenlandse telefoongesprekken. In plaats daarvan had de NSA elke keer toestemming moeten vragen aan een rechter om telefoongegevens te analyseren of in te zien.

De onthulling dat de NSA op grote schaal gegevens verzamelt werd onthuld door klokkenluider Edward Snowden. Veel Amerikanen waren geschokt door de omvang van de verzameldrift van de inlichtingendienst.

De Democratische senator Richard Blumenthal zei dat de wet het vertrouwen in en de geloofwaardigheid van de inlichtingendiensten had kunnen verbeteren. De Republikein Saxby Chambliss noemde de wet een enorme misser en zei dat de NSA de mogelijkheid moet hebben om telefoongegevens op te slaan en te bekijken. Hij kreeg bijval van de Republikein Marco Rubio die zei dat het beëindigen van het NSA-programma de strijd tegen terrorisme ondermijnt. Een van de weinige Republikeinen die het wetsvoorstel wel steunt was Ted Cruz. "Met deze wet wordt het grondwettelijke recht op privacy beschermd", aldus Cruz.