Betogers Hong Kong slaags met politie

Een kleine groep betogers heeft in de nacht van dinsdag op woensdag geprobeerd het parlement van de stadstaat te bestormen. De politie greep in en arresteerde vier personen. Dinsdag zijn de autoriteiten in Hong Kong begonnen met het opruimen van barricades die door de betogers waren opgericht.

Betogers gebruikten hekken en stukken beton om de ruiten van het parlementsgebouw in te slaan. Uiteindelijk greep de politie in en werden de demonstranten teruggedreven. Agenten gebruikten pepperspray, de wapenstok en schilden om de betogers te verjagen. Volgens de politie probeerden de betogers herhaaldelijk door het cordon te breken. Drie agenten zijn gewond geraakt.

De onlusten laten zien dat de frustratie in Hong Kong toeneemt. De betogers eisen meer democratie, maar de protesten duren al vijftig dagen en het einde lijkt vooralsnog niet in zicht. Protestleiders distantieerden zich echter direct van het geweld en zeiden dat de campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid er door geschaad wordt.

De betogers voeren al bijna twee maanden actie voor meer democratie in de voormalige Britse kroonkolonie. Zij verzetten zich tegen de eis van de centrale Chinese regering dat kandidaten voor de verkiezingen voor het hoogste ambt in Hong Kong in 2017 door een Beijing-vriendelijk panel worden geballoteerd. De Chinese autoriteiten hebben de protesten onwettig verklaard en het bestuur in Hong Kong noch de studentenleiders van het protest hebben enige bereidheid getoond om toe te geven.