Kabinet tevreden met voortgang berging MH17

Het kabinet is tevreden dat zondag een begin kon worden gemaakt met het bergen van wrakstukken van vlucht MH17. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondagavond weten. Zij benadrukt dat dit mogelijk was op basis van de afspraken die onder leiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn gemaakt.

De bergingswerkzaamheden zijn goed verlopen, meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid eerder op de dag. De geborgen wrakstukken zijn naar het treinstation van Torez gebracht en daar gedeeltelijk op treinwagons geladen. Ze worden later per trein naar Charkov vervoerd om naar Nederland te worden gebracht.

Als de omstandigheden het toelaten wordt de berging maandag voortgezet. De berging van de wrakstukken neemt mogelijk een dag of tien in beslag. De OVSE beoordeelt dagelijks of de bergingsploeg aan de slag kan. De Onderzoeksraad heeft de leiding over het onderzoek en wil onder meer een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig.

Een Nederlands team van bergingswerkers begon zondagochtend op de rampplek van de MH17 in Oost-Oekraïne met het bergen. De verzamelde brokstukken van het vliegtuig zijn in handzame stukken gezaagd. De eerste lading, geborgen in de buurt van het dorp Hrabove, werd zondag even na het middaguur afgeleverd bij een houtloods in Torez. Bij het verwijderen van enkele wrakstukken zijn opnieuw stoffelijke resten gevonden.

Het team dat de toedracht onderzoekt van de ramp met het Maleisische passagiersvliegtuig, die alle 298 inzittenden het leven kostte, hoopt dat bestudering van het vliegtuigwrak uitsluitsel biedt. Veel politici en deskundigen in het Westen gaan ervan uit dat pro-Russische separatisten de Boeing 777 hebben neergehaald met een luchtdoelraket. De rebellen zelf en hun steun en toeverlaat Rusland geven het Oekraïense regeringsleger de schuld.