Bill Cosby zwijgt over seksueel misbruik

Bill Cosby weigert vragen te beantwoorden over het gerucht dat hij jarenlang vrouwen seksueel heeft misbruikt. In een interview met de Amerikaanse publieke omroep NPR viel zaterdag een pijnlijke stilte toen de 77-jarige komiek om opheldering werd gevraagd.

Cosby wordt al jarenlang achtervolgd door de beschuldigingen. Vrijdag schreef Barbara Bowman nog in een column in The Washington Post dat ze in 1985 'meerdere keren' door hem is misbruikt. Cosby zou eerst het vertrouwen van de toen 17-jarige actrice hebben gewonnen en zich als een vaderfiguur hebben opgeworpen. Zij noemde dat 'brainwashen'.

In het radioprogramma Weekend Edition Saturday werd Cosby samen met zijn vrouw Camille geïnterviewd over het uitlenen van 62 kunstvoorwerpen uit hun persoonlijke collectie aan het Smithsonian National Museum of African Art in Washington. Aan het einde van het vraaggesprek probeerde journalist Scott Simon het gevoelige onderwerp aan te snijden.

"Ik vind het niet leuk om deze vraag te moeten stellen, maar in de afgelopen dagen zijn er serieuze beschuldigingen geuit aan jouw adres", zei Simon voorzichtig. Cosby gaf geen antwoord. "Je schudt nee. Het is mijn werk om je deze vraag te stellen. Wil je reageren op deze beschuldigingen?" Maar ook dit keer bleef het angstvallig stil aan de kant van Cosby.

De interviewer gaf zich nog niet gewonnen. "Je schudt weer met je hoofd. Er zijn mensen die van je houden die graag willen dat je hier iets over zegt. Ik wil je daar de kans voor geven." Na een derde stilte werd het gesprek beëindigd. Simon bedankte Cosby, die overigens nog nooit strafrechtelijk is vervolgd voor seksueel misbruik, nog wel voor zijn komst.