Klokkenluidster Qatar trok belastende verklaring in

Een medewerkster van de WK-organisatie van Qatar heeft zondag in The Mail on Sunday gezegd dat ze een belastende verklaring heeft ingetrokken uit angst voor represailles. Phaedra Almajid zou Garcia bewijzen hebben geleverd over corruptie bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. Issa Hayatou, Jacques Anouma en Amos Adamu van het uitvoerend comité van de FIFA zouden 1,2 miljoen euro hebben gekregen in ruil voor hun stem.

Qatar dreigde Almajid wegens contractbreuk een boete van 800.000 euro op te leggen, zegt ze in de Engelse krant. "Ik was helemaal alleen in mijn strijd tegen Qatar en moest ook aan de toekomst van mijn kinderen denken. Ik voel me niet meer veilig en vertrouwde niemand meer."

Almajid deed haar verklaring tegenover onderzoeker Michael Garcia. Die ging namens de FIFA na of er sprake is geweest van corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. Donderdag kwam de FIFA met een samenvatting van Garcia's rapport naar buiten en stelde dat er geen corruptie had plaatsgevonden. Garcia liet weten het met die conclusies niet eens te zijn.

Almajid krijgt nog een nieuwe kans om haar verhaal te vertellen. Samen met Bonita Mersiades, ex-medewerker van de Australische kandidatuur, komt ze binnenkort naar Londen om tegenover een Engelse onderzoekscommissie te getuigen.