Hoofdonderzoeker: "FIFA-rapport vol fouten"

Onderzoeker Michael Garcia heeft vol verbijstering gereageerd op de conclusies die getrokken zijn in het donderdag door de FIFA gepubliceerde rapport. De Amerikaan deed twee jaar lang onderzoek naar onder meer corruptie rondom de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.

De Duitse rechter Hans-Joachim Eckert maakte van het honderden pagina's tellende verslag van Garcia een samenvattend en concluderend rapport. Volgens Garcia zijn daarin echter volledig verkeerde conclusies getrokken. "Het vandaag gepubliceerde rapport staat vol met incomplete en zelfs totaal foutieve weergaven van de feiten en conclusies die in het originele, niet gepubliceerde verslag zijn neergezet", aldus Garcia.

De Amerikaan is zelfs van plan om vanwege de in zijn ogen onjuistheid van het rapport naar de beroepscommissie van de FIFA te stappen. Het rapport pleit bijna geen enkel land vrij van misdragingen, uitgezonderd Nederland en België, maar de acties waren volgens de FIFA niet ernstig genoeg om te overwegen het WK van Rusland (2018) en Qatar (2022) af te nemen.

Het door Eckert opgestelde en gepubliceerde rapport, een samenvatting van het verslag van Garcia, is hier te lezen.