Paul de Leeuw wil Robert Long levend houden

Paul de Leeuw vindt het belangrijk dat mensen Robert Long blijven kennen. Mede daarom maakte de zanger en presentator een plaat met nummers van Long, die in 2006 overleed. "Ik wil hem niet doen vergeten. Ik hoop dat ik een jongere generatie kennis kan laten maken met de muziek van Robert Long", zegt De Leeuw tegen Novum Nieuws.

Op De Leeuw Zingt Long, dat vrijdag verschijnt, staan vooral liedjes van de eerste twee albums van de zanger. Die nummers uit de jaren zeventig zijn in een 'moderner jasje' gestoken. "De sound is ook moderner. Dat komt doordat we met artiesten als JB Meijers, Ilse DeLange en Typhoon hebben gewerkt. Die hebben een jonge en frisse invloed gehad."

Hoewel de liedjes al tientallen jaren oud zijn, zijn ze volgens De Leeuw nog steeds erg actueel. "Zoals bijvoorbeeld Jij en Ik dat gaat over de ellende in de wereld en dat je blij bent dat je met iemand bent en bij iemand hoort", legt de presentator uit. "Of Allemaal Angst, waarin hij zegt dat als je angst hebt voor morgen, je vandaag wel moet hangen. Er zijn nu zo veel dingen waar je bang voor bent, zoals ebola, de IS-strijders, de crisis of de verzorgingsstaat."

Long bracht tientallen platen uit en stond bekend om zijn maatschappijkritische teksten. Naast zanger stond hij ook als cabaretier op het podium. In de jaren tachtig maakte Long zijn debuut als presentator en was hij te zien in programma's als Mijn Geheim en Tien voor Taal. De zanger overleed in 2006 op 63-jarige leeftijd aan kanker.

De 52-jarige De Leeuw kwam als puber voor het eerst in aanraking met Longs liedjes. "Veel van zijn liedjes en teksten gaan over herenliefde en relaties. Alles waar hij over zong was voor mij toen een soort fantasie waar ik over nadacht als ik alleen in bed lag." Long heeft De Leeuw ook muzikaal geïnspireerd. "Ik kreeg het gevoel dat ik ook zo wilde zingen en me op die manier wilde uiten."

Voor de zanger was het een logische keuze om een coverplaat uit te brengen in plaats van een album met eigen nummers. "Als ik zelf niet zo veel te zeggen heb, wat voor cd ga ik dan maken? Ik wilde een document maken waarvan mensen weten dat het met liefde en respect is gemaakt." Of De Leeuw in de toekomst weer een album uitbrengt met eigen nummers, weet hij nu nog niet. "Ik ben geen planner, dus ik weet niet wat ik over twee jaar ga doen."

De liedjes van Long gaat de presentator volgend jaar ook zingen in zijn nieuwe theatershow Zingen Zolang het Duurt. "Mensen in de zaal mogen bepalen wat we gaan zingen. Dus dat kunnen liedjes van deze cd zijn of hele oude nummers. We zorgen dat we zo veel mogelijk hebben liggen zodat we op alle verzoekjes zijn voorbereid."

Na twee solovoorstellingen vindt De Leeuw het wel lekker om weer met een muziekprogramma op het podium te staan. "Ik zou ook niet weten waar ik het nu weer over moet hebben", zegt de zanger, die volgende maand voor het laatst op het toneel staat met zijn programma Ik Ben Rustig. "Ik denk ook dat ik mensen er een plezier mee doe. Sommige liedjes zing ik al jaren niet meer." Toch is er tijdens zijn muzikale show ook ruimte voor grappen. "Maar dat ontstaat automatisch door de interactie met het publiek en daarnaast: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd."