CZ laat zorgpremie met 4,8 procent stijgen

Een klant van CZ betaalt volgend jaar 4,8 procent meer voor zijn zorgverzekering dan vorig jaar. De premie van de meestgekozen naturaverzekering bedraagt daardoor 100,50 euro per maand. Dat maakte de derde zorgverzekeraar van Nederland donderdag bekend.

De overheid rekende voor dit jaar op gemiddeld 6,7 procent hogere premies, mede door de toevoeging van de langdurige zorg aan de basisverzekering. CZ zegt de stijging te hebben gedempt door 425 miljoen euro aan reserves in te zetten. Dat scheelt 147 euro per klant per jaar, op een jaarpremie van 1206 euro. "We willen zo weinig mogelijk prijsschommelingen", legt de verzekeraar uit.

De goedkoopste zorgverzekering van CZ kost na de stijging van 4,8 procent 97 euro per maand. Klanten moeten hierbij volledig digitaal communiceren met CZ en zij krijgen minder vergoeding als niet-gecontracteerde zorgverleners worden bezocht.

Concurrent VGZ maakte eerder deze week bekend dat volgend jaar de premie van hun goedkoopste basisverzekering zeven procent hoger uitkomt, op 97,95 euro per maand.

De prijs van de VGZ-naturapolis is uitgekomen op 107,95 euro. Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer.nl vindt vooral de grote verschillen tussen de twee naturapolissen van CZ en VGZ opmerkelijk. "Consumenten hebben hierdoor echt wat te kiezen."

De kleine zorgverzekeraar DSW maakte eind september al bekend dat de premie volgend jaar niet omhoog gaat. Klanten betalen net als dit jaar 95 euro per maand.