Arts achter fatale sterilisaties India gearresteerd

De Indiase arts die vorige week tientallen sterilisaties uitvoerde die sommige patiënten het leven kostten is gearresteerd. Dat hebben de autoriteiten in de deelstaat Chhattisgarh bekendgemaakt. Tot dusver zijn dertien van de 83 vrouwen die de ingreep ondergingen overleden. Zestien verkeren nog in levensgevaar.

De arts ontkent verantwoordelijk te zijn voor de dood van de vrouwen en zegt dat de medicijnen die de patiënten na de ingreep kregen besmet waren. "Ik voer al heel lang operaties uit en er zijn nog nooit problemen ontstaan", zei de chirurg na zijn arrestatie. Nadat de patiënten hun medicijnen hadden gekregen begonnen ze over te geven en klaagden ze dat ze duizelig en zwak waren, aldus de arts.

De chirurg voerde zaterdag 83 operaties binnen zes uur uit. Dat druist in tegen de bestaande regels, die stellen dat een arts maximaal dertig sterilisaties in een dag mag uitvoeren.

Experts stellen dat de vrouwen zijn overleden door gebrekkig toezicht en het feit dat de autoriteiten in India bepaalde targets stellen voor het aantal uit te voeren sterilisaties, in een poging de bevolkingsgroei te beperken. De Indiase regering zegt in de jaren negentig te zijn gestopt met de targets, maar artsen en mensenrechtenactivisten spreken dit tegen.