Uitslag Nederland - Mexico

In de week van de waarheid voor Guus Hiddink en Oranje, verloor Nederland de vierde interland in korte tijd. Mexico was in Amsterdam met 2-3 te sterk.

Nederland begon zwak tegen Mexico, en Hiddink zag hoe zijn team net als tegen Italië, Tsjechië, Kazachstan en IJsland op achterstand kwam. Linksback Jetro Willems, na een jaar terug in de basis bij Oranje, verloor zijn duel en Wesley Sneijder liet zijn mannetje lopen. Het stelde Carlos Vela in staat snoeihard de openingstreffer achter Tim Krul te schieten. Krul, die door Hiddink een basisplek was gegund.

Het lijkt wel een vloek, waar Hiddink mee te maken heeft: ook tegen Mexico moest zijn ploeg weer in de achtervolging. Voor rust lukte het nog niet de gelijkmaker te forceren. Nederland kreeg wel kansen, via Memphis Depay bijvoorbeeld die de bal over Ochoa heen wilde wippen, maar zijn inzet op het dak van de goal zag belanden. Aanvoerder Arjen Robben was gevaarlijk met een tikje van dichtbij (Mexicaans been ertussen) en een afstandsschot, dat door Ochoa werd gekeerd.

Klaas-Jan Huntelaar was de speler die 1-1 had moéten maken. De spits, die bij afwezigheid van Robin van Persie in de basis mocht starten, leek een minuut voor rust van dichtbij binnen te tikken maar zag de bal net naast de goal gaan. Daarvoor had hij op aangeven van Ricardo van Rhijn in de handen van Ochoa gekopt en kreeg hij zijn hoofd niet goed tegen een voorzet van Willems.

Oranje hoopte na rust de goede lijn die voor d eonderbreking was ingezet door te trekken en om te zetten in resultaat. Toch begon het elftal weer slordig, Krul levered de bal zomaar in bij Herrera, die niet alert genoeg reageerde om er iets meet te kunnen doen.

Toch kwam er na rust al snel een antwoord van Oranje. Na slecht uitverdedigen van Mexico, controleerde Sneijder de bal en schoot hij 'm snoeihard in de kruising: Ochoa volkomen kansloos en Nederland op 1-1. Was daar dan de ommekeer? Wellicht, al kreeg kort daarop Javier 'Chicharito' Hernández uit een vrije trap van PSV'er Andrés Guardado een goede kans op 1-2: net naast.

Krul onderscheidde zich later met drie reddingen, waarvan die op de inzet van Chicharito van dichtbij de mooiste was. Al vallend haalde de doelman van Newcastle United met éé hand de bal voor zijn lijn weg. Daarna kwam hij op tijd van zijn lijn bij een kans voor Vela en pareerde hij een afstandsschot van Herrera.

Maar na ruim een uur viel alsnog de 1-2 voor Mexico. FC Twente-middenvelder Jesús Corona maakte zijn debuut in de nationale ploeg en had maar dertig seconden nodig voor zijn eerste belangrijke moment: de assist op Vela, die met een goed schot via Krul Mexico de tweede keer op voorsprong zette.

De wedstrijd leek gespeeld toen Chicharito dik vijf minuten later Krul omspeelde en 1-3 binnentikte. Blind schoot weer vijf minute daarna de bal van een meter of twintig, via Reyes, achter Ochoa waardoor er toch nog een spannend slotkwartier kwam. Daarin misten Georginio Wijnaldum (kopbal fantastisch gekeerd door Ochoa) en Huntelaar goede kansen op de 3-3.