Amazon.nl opent deuren

Het Amerikaanse webwinkelbedrijf Amazon betreedt de Nederlandse markt. Het biedt vanaf nu e-books aan via de nieuwe Kindle Store op amazon.nl, maakte het woensdag bekend. Tot dusver werden klanten via dat adres doorgelinkt naar de Britse webpagina van Amazon.

Volgens topmanager Jorrit van der Meulen van Amazon Kindle is de nieuwe elektronische boekwinkel 'op maat gemaakt voor Nederlandse klanten'. Er zijn ruim twintigduizend Nederlandstalige titels verkrijgbaar. Daaronder zijn bestsellers als De Kraamhulp van Esther Verhoef, Kieft van Michel van Egmond, Toen Ik Je Zag van Isa Hoes en Huis van Herinneringen van Nicci Gerrard. Daarnaast biedt Amazon meer dan drie miljoen titels aan in andere talen.

Nu nog Marktleider Bol.com ziet de komst van een nieuwe concurrent met vertrouwen tegemoet. "De Nederlandse markt is al behoorlijk sterk ontwikkeld met zo'n 150 aanbieders", zegt topman Daniel Ropers. "Daarbij zijn ook al grote Amerikaanse partijen als Apple en Google. Toch kiest nog altijd zestig procent van de consumenten voor Bol.com."

Amazon maakte verder bekend dat onafhankelijke schrijvers de mogelijkheid krijgen hun boeken rechtstreeks te publiceren op amazon.nl via Kindle Direct Publishing (KDP). Zij kunnen daarmee tot zeventig procent aan royalty's verdienen. "Veel mensen hebben een verhaal dat ze willen vertellen, wij willen het hen graag gemakkelijk maken om hun boeken te delen met hun lezers", aldus Van der Meulen.

Naast e-books biedt de store ook de kindle e-readers aan. Deze worden echter nog wel vanuit de Duitse Amazontak verscheept.