Europa landt op komeet

Gespannen wacht Europa woensdagavond op een zacht plofje in de ruimte. Op ruim 500 miljoen kilometer van de aarde, tussen de planeten Mars en Jupiter, moet een onbemande verkenner op een komeet landen. Dat is nog niet eerder geprobeerd.

De missie is van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en heeft ruim 1,3 miljard euro gekost. Leider is de Nederlander Fred Jansen.

De historische operatie begint woensdagochtend. Dan laat de sonde Rosetta, die rond de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko draait, de lander Philae los. In ongeveer 7 uur vliegt de lander langzaam naar het oppervlak. De landing staat gepland voor 16.30 uur Nederlandse tijd. Dan begint het wachten. Het signaal dat de landing is gelukt, doet er bijna een halfuur over om de aarde te bereiken. Rond 17.00 uur weet Europa of geschiedenis is geschreven.

De reis naar de komeet begon in 2004. Sindsdien hebben de Rosetta en de Philae ruim 6,5 miljard kilometer afgelegd. Eerder dit jaar kwamen ze in een baan rond de komeet. Ook dat was niet eerder gedaan.

De komeet is een overblijfsel van het ontstaan van ons zonnestelsel, 4,6 miljard jaar geleden. Met de missie willen de wetenschappers meer leren over die periode.

Europa landt op komeet
Europa landt op komeet (Foto: ANP)