Lokfietsen Hoogezand om de negentien dagen gejat

Bij de inzet van lokfietsen in de Groningse gemeente Hoogezand-Sappemeer zijn in een jaar tijd achttien verdachten aangehouden. Dat betekent dat de fietsen gemiddeld om de negentien dagen werden gestolen in de gemeente met ruim 33.000 inwoners. De politie spreekt van een succesvol jaar en blijft de fietsen inzetten in de hoop dat dieven zo ontmoedigd worden.

Lokfietsen zijn uitgerust met apparatuur waardoor hun locatie op afstand kan worden bepaald. Als de fiets niet meer op zijn plek staat, is het voor de politie een relatief eenvoudige klus het rijwiel terug te vinden en degene die hem heeft meegenomen aan te houden.

De fiets wordt ingezet op plekken waar veel aangifte wordt gedaan van fietsendiefstal. "Als er op honderd verschillende plaatsen honderd fietsen worden gestolen heeft het weinig zin op een van die plaatsen een lokfiets in te zetten. Daarom kiezen we plaatsen uit waar vaker aangifte wordt gedaan van fietsdiefstal. Doorgaans zijn dat busstations of treinstations", zegt een politiewoordvoerder.

Hoeveel lokfietsen zijn ingezet, wil de woordvoerder niet zeggen. "We willen voorkomen dat dieven te veel te weten komen over onze werkwijze."