Bijna kwart miljoen euro voor olympische medaille uit 1896

De veiling van sportmemorabilia in het Londense veilinghuis Sotheby's heeft op de eerste dag voor een aantal stevige opbrengsten gezorgd. Het klapstuk bleek een medaille die tijdens de eerste moderne Olympische Spelen werd uitgereikt, in 1896 in Athene.

De medaille is van zilver, wat destijds nog de prijs voor de eerste plek was - de tweede plaats leverde brons op. Er werd gehoopt op een opbrengst van zo'n 60 á 70 duizend euro, maar daar ging men ver overheen. Uiteindelijk wisselde het sporthistorische kleinood voor bijna 230 duizend euro van eigenaar. Wie de medaille in 1896 won is niet bekend, maar wel waren er destijds slechts 43 evenementen en dus is de medaille zeer zeldzaam.

Een andere medaille die zeer veel opleverde was er één van biatleet Nikolai Kruglov. Op de Spelen van 1976 in Innsbruck maakte hij deel uit van het team dat namens de Soviet-Unie goud won op de estafette. Er werd vooraf gehoopt dat zijn medaille zo'n 25 duizend euro op zou leveren, maar dat werd bijna drie keer zoveel: 71 duizend euro was er voor nodig om de veiling te stoppen. Een gouden medaille van de Winterspelen in 1948 - voor winst in één van de 22 evenementen in St Moritz - wisselde voor bijna 25 duizend euro van eigenaar.

De gouden medaille uit 1908 van de Canadese lacrosse-captain Patrick Brennan leverde uiteindelijk ruim vijftienduizend euro op, terwijl het brons van verspringer Robert Stangland ruim over de twintigduizend euro opbracht. De bobslee die in 1924 tijdens de eerste Winterspelen gebruikt werd ging voor iets meer dan 5100 euro onder de hamer. Over beide medailles en de bobslee valt hier wat meer te lezen.

Een van de meest opvallende stukken was wellicht een boek van de Hongaar Mezo Ferenc, die in 1928 in Amsterdam olympisch goud won in de categorie 'epische werken' in de literatuurcompetitie, met zijn werk 'Geschiedenis van de Olympsiche Spelen'. Hij verzamelde als deelnemer en vanaf 1948 als IOC-lid maar liefst 580 handtekeningen van prominenten uit de sportwereld. Daaronder vallen legendarische olympiërs als Paavo Nurmi, Jesse Owens, Johnny Weismuller, Fanny Blankers-Koen en Spyridon Louis, winnaar van de eerste moderne olympische marathon. Het boek bracht bijna 3200 euro op.