Teeven schuift bed- en broodoordeel door

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) neemt de uitspraak van de Raad van Europa over bed, bad en brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers niet direct over. Hij wacht de besluitvorming in het Comité van Ministers af, zegt hij maandag in reactie op het definitieve rapport van het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa.

Het comité oordeelt dat de Nederlandse overheid uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerde migranten opvang moet bieden. Nu worden basisrechten uit het Europees Sociaal Handvest geschonden. Dat oordeel volgde op een aanklacht van de Protestantse Kerk Nederland tegen de Nederlandse staat. De uitspraak is weliswaar gezaghebbend, maar niet bindend.

Vluchtelingenspecialist Geesje Werkman van Kerk in Actie sprak maandag van 'ongelooflijk goed nieuws voor al die mensen die nu veroordeeld zijn om op straat te leven en afhankelijk zijn van de liefdadigheid van anderen'. Voor haar was 'de grote vraag' wat Teeven met de uitspraak gaat doen. Dat is nu dus duidelijk: de staatssecretaris wil dat het Comité van Ministers van de Raad van Europa zich eerst over de kwestie buigt.

Amnesty International is bijzonder blij met de uitspraak. De mensenrechtenorganisatie roept de Nederlandse overheid op er onmiddellijk uitvoering aan te geven. Amnesty memoreert dat Nederland vanaf het begin in 1961 partij is bij het Handvest van de Raad van Europa en niet lang geleden akkoord is gegaan met de herziene versie.