Protest tegen stemproblemen Roemeense emigranten

In Roemenië hebben zondagavond duizenden mensen gedemonstreerd tegen de obstakels waarop Roemenen in het buitenland stuitten toen ze hun stem wilden uitbrengen in de presidentsverkiezingen. Volgens de betogers is de regering voor die hindernissen verantwoordelijk.

Roemenen in Parijs, Londen, Wenen en elders klaagden na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van vorige week zondag dat ze eindeloos in de rij voor het stembureau stonden en daardoor niet konden stemmen. De regering beloofde vrijdag voor de tweede en beslissende ronde meer stemhokjes te openen. Maar de demonstranten nemen met die toezegging geen genoegen.

In de hoofdstad Boekarest en enkele andere steden gingen zondag enkele honderden mensen de straat op. In Cluj trok een betoging ongeveer vijfduizend demonstranten. Ze riepen 'Klaus, Klaus, help ons af van Mickey Mouse!'. Met die bijnaam wordt Victor Ponta aangeduid, die het komende zondag in de tweede stemronde opneemt tegen Klaus Iohannis, de burgemeester van Sibiu.

Het ministerie van buitenlandse zaken maakte zondagavond bekend dat het zo'n achthonderd medewerkers inzet om Roemenen in den vreemde te helpen met stemmen.

Volgens opiniepeilers maakt Ponta de meeste kans om president te worden.