Uitslagen Eredivisie speelronde 12

Dit weekend werd alweer de twaalfde ronde van de Nederlandse Eredivisie gespeeld. De contouren in de ranglijst worden steeds meer duidelijk. PSV en Ajax scheiden zich langzaamaan steeds verder af van FC Twente, Feyenoord en PEC Zwolle. Onderin blijven Heracles Almelo en Dordrecht in grote problemen.

Op vrijdag begonnen Excelsior en FC Utrecht. Een late goal van de nieuwe supersub Carlo de Reuver zorgde ervoor dat Excelsior alweer een maand ongeslagen is. Beide ploegen blijven zo in de middenmoot.

De zaterdag begon met een sterk ADO Den Haag, maar na de 2-0 namen ze gas terug in de tweede helft. De Tilburgse bezoekers kwam tot 2-2, maar door een benutte penalty kwam de thuisclub alsnog weg met het volle pond. Een uur later speelde Heerenveen tegen Go Ahead Eagles. Na dertig minuten leek er een stunt in de maak. De Friezen kwamen in de tweede helft echter terug van een 0-2 achterstand, maar moesten zich desalniettemin tevreden stellen met een punt. Om die tijd won PEC Zwolle met 2-0 van FC Groningen. Tomas Necid kreeg wel een rode kaart.

Om kwart voor negen was er nog een wedstrijd. Maar NAC en AZ leken er beide niet echt zin in te hebben. AZ speelde nonchalant en NAC haalde het niveau niet. Gelukkig was Nemanja Gudelj nonchalant genoeg om een prachtig doelpunt te maken. Deze goal bleek de enige in deze wedstrijd.

Op zondag was het wat interessanter. Het was een dagje van rare blessures en foutjes. De eerste blessure was te zien bij Cambuur - Ajax. Niet voor een speler, maar scheidsrechter Danny Makkelie raakte geblesseerd. Edwin Boot was zijn vervanger. Op dat moment stond het al 1-4, maar Boot gaf nog een penalty aan Cambuur. Het eindigde daardoor in 2-4. Een foutje was er ook: Ajax kwam vroeg in de wedstrijd al met 1-0 achter door verdedigend falen.

Net als Makkelie had ook FC Dordrecht zijn dag niet. Een te zachte terugspeelbal, een misser van de keeper bij een corner, zwak verdedigen en een neergehaalde doorgebroken speler liet Twente naar 0-4 weglopen met een man meer. In de tweede helft gebeurde er bijzonder weinig. Qua statistieken gold dat ook in het GelreDome. Vitesse en Feyenoord scoorden niet. Terence Kongolo kreeg echter wel een flink doelpunt te verwerken. Na op een zeer pijnlijke plaats geraakt te zijn had hij moeite om op de been te blijven. De verdediger speelde echter wel verder.

PSV had het hele weekend aan kunnen kijken, maar had toch grote moeite met Heracles Almelo. Een blunder van Jeroen Zoet werd door Luuk de Jong teniet gedaan. In de blessuretijd scoorde PSV de winnende. Ook hier betrof het een fout, ditmaal van Dennis Telgenkamp.

PSV en Ajax staan nu los van een grote middenmoot die loopt van Twente tot Excelsior, de nummers 3 tot en met 13 binnen zes punten. Vanaf daar begint de gevarenzone, met Heracles en Dordrecht die het verst onderin staan.