China legt geld opzij voor nieuwe 'zijderoutes'

China heeft omgerekend ruim 32 miljard euro toegezegd aan zeven Aziatische landen om hun onderlinge handel en die met China te bevorderen. President Xi Jinping legde het geld volgens de staatspers op tafel tijdens een bijeenkomst met het zevental aan de vooravond van de economische topconferentie van landen in Azië en rond de Grote Oceaan, de zogeheten APEC.

China hoopt, met een verwijzing naar de zijderoute die in de middeleeuwen de aangesloten landen grote welvaart bracht, met Pakistan, Bangladesh, Myanmar, Cambodja, Laos, Mongolië en Tadzjikistan een netwerk van nieuwe 'zijderoutes' in het leven te roepen. Het daartoe opgerichte Zijderoutefonds, met meer dan 32 miljard euro in kas, gaat de infrastructuur versterken en de samenwerking van de industrie en financiële instellingen van de acht landen bevorderen.

Vorige maand lanceerden China en twintig andere Aziatische landen een bank die kapitaal moet gaan verstrekken voor infrastructuurprojecten op het continent. China leverde het leeuwendeel van de veertig miljard euro aan startkapitaal. De Verenigde Staten deden over de nieuwe instelling hun beklag, omdat die een overbodig duplicaat van de Wereldbank zou zijn.

China werpt zich meer en meer op als uitdager van de VS in Azië en de Stille Oceaan. De regering in Beijing wil de Amerikaanse invloed in de regio terugdringen. Vooral in de handel, de financiële sector en op veiligheidsgebied zou China de VS graag overvleugelen.

De regeringsleiders van de 21 landen van het Aziatisch-Pacifische economisch samenwerkingsverband APEC komen dinsdag in Beijing bij elkaar voor hun jaarlijkse overleg.