'Berging wrakstukken MH17 uitgesteld'

De berging van wrakstukken van de in juli neergestorte vlucht MH17 in Oekraïne is uitgesteld. De verwachting was dat de berging maandag zou beginnen, maar de NOS meldt zondag op basis van separatisten in Donetsk dat dat niet doorgaat. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet op dit moment geen mededelingen over het begin van de berging, laat een woordvoerder zondag in een reactie weten.

Waarom maandag niet kan worden begonnen met het bergen van de wrakstukken, is volgens de NOS onduidelijk. Mogelijk zou het rampgebied niet veilig genoeg zijn vanwege gevechten in de omgeving.

De Onderzoeksraad meldde donderdag dat het bergen van de wrakstukken naar verwachting binnen enkele dagen kan beginnen. Een concrete datum werd daarbij niet genoemd. Wel werd aangegeven dat wordt gehoopt dat de berging aan het begin van de komende week kan aanvangen, maar daarbij werden wel veel slagen om de arm gehouden, geeft de woordvoerder aan. "Verschillende factoren zijn hier op van invloed, waaronder de veiligheidssituatie en het weer."

Het bergen van de wrakstukken gebeurt in opdracht van de Onderzoeksraad. Die wil voor het onderzoek naar de oorzaak en het verloop van de crash een reconstructie maken van een deel van het toestel.

Voor het bergen van de wrakstukken zijn met lokale partijen afspraken gemaakt. Zo is de lokale rampenbestrijdingsdienst SES is erbij betrokken. Of ook Nederlanders daadwerkelijk wrakstukken gaan bergen, wil de woordvoerder niet vertellen. De coördinator van de Onderzoeksraad is afgelopen week wel een aantal keer op de rampplek geweest.