'Problemen Nationale Politie stapelen zich op'

De omvorming van regionale politiekorpsen naar één grote Nationale Politie gaat gepaard met veel problemen. Dat meldt de NOS op basis van officiële rapporten en gesprekken met betrokkenen. Geplande bezuinigingen worden niet gehaald, computersystemen voldoen niet, er zijn duizenden mensen te veel in dienst en de hele operatie is duurder dan gepland.

De Nationale Politie moest per jaar 230 miljoen euro minder kosten dan de lappendeken van 26 zelfstandige korpsen die Nederland tot begin vorig jaar telde. Dat bedrag wordt echter niet gehaald. Politie en bonden vrezen dat er geen extra geld komt en dat het politiewerk onder druk komt te staan als nog meer moet worden bezuinigd.

Een van de rapporten richtte zich op de ondersteunende diensten. De kwaliteit van bijvoorbeeld personeelszaken en ict is onvoldoende, oordeelt de Commissie Toezicht Beheer Politie. De centrale aansturing door de korpsleiding van het nieuwe, nationale korps werkt niet goed, waardoor samenhang ontbreekt.

Over de bedrijfsvoering worden volgens de NOS harde noten gekraakt. Zo ligt de verantwoordelijkheid niet duidelijk bij één persoon. Ook zou de korpsleiding te veel macht hebben. In plaats daarvan zouden de chefs van de tien regionale eenheden en de Landelijke Eenheid meer te zeggen moeten krijgen.

Het was al bekend dat de computersystemen van de oude korpsen vaak verouderd waren en niet op elkaar aansloten. Het duurt echter veel langer dan gepland om de zaak op orde te krijgen. Daardoor lopen de kosten sterk op.

Bronnen meldden de NOS dat medewerkers van de politie kampen met een gebrek aan motivatie. Overuren kunnen niet worden uitbetaald en nauwelijks worden gecompenseerd vanwege krapte met de roosters. 3500 politiemensen zouden al langer dan drie maanden ziek thuiszitten, zo'n zeven procent van het totale personeelsbestand.

Ten slotte zadelt de politiek de politie op met prioriteiten en doelstellingen die te ambitieus zijn. Zo werden voor de strijd tegen synthetische drugs in het zuiden van het land door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) 150 mensen vrijgemaakt, maar die laten daardoor ander werk tijdelijk liggen.

Opstelten kondigt actie aan. "De rapporten tonen aan dat er noodzakelijke verbeteringen nodig zijn en met kracht worden doorgezet", zo liet hij de omroep weten. "Daarom heb ik vandaag ook een aantal maatregelen aangekondigd in een brief aan de Kamer; de betreffende rapporten heb ik toegezonden aan de Kamer." Om wat voor maatregelen het precies gaat, is nog niet bekend.