Harvard onder vuur om geheime opnames

De Amerikaanse universiteit Harvard ligt onder vuur vanwege een geheim onderzoek naar de opkomst in collegezalen. Met geheime camera's werden in collegezalen opnames gemaakt. Het experiment werd dinsdag onthuld op een faculteitsvergadering, maar universiteitskrant The Harvard Crimson schreef er eerder al over.

Studenten en docenten waren niet ingelicht over het experiment. Dit was volgens de onderzoekers om beïnvloeding van de resultaten te voorkomen. De verborgen camera's namen elke minuut een foto van de zaal en een computerprogramma telde vervolgens de bezette en lege stoelen.

Hoogleraren wier colleges werden bespied werden in augustus ingelicht en om toestemming gevraagd de resultaten te gebruiken. Een dergelijk verzoek werd echter niet aan de studenten gedaan. "Je moet onderzoeken alleen uitvoeren met instemming van de mensen die worden bestudeerd", zei hoogleraar informatica Harry Lewis.

In 2013 kwam de universiteit ook al onder vuur te liggen toen de e-mailaccounts van zestien studiebegeleiders werden doorzocht, om erachter te komen wie informatie aan de media had gelekt over een afkijkschandaal. Naar aanleiding daarvan werden nieuwe regels ingesteld over elektronische communicatiemiddelen.

Drew Faust, de rector van Harvard, zei in een reactie een commissie in te stellen om de zaak te onderzoeken. "Ik neem de belangrijke vragen die naar aanleiding van deze zaak worden gesteld zeer serieus", aldus Faust.