VEB wil onderzoek naar wanbeleid SNS Reaal

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat de Ondernemingskamer onderzoek doet naar mogelijk wanbeleid bij SNS Reaal. Gezien de nationalisatie van de bank en verzekeraar zijn er gegronde redenen om aan de juistheid van het beleid te twijfelen, aldus de VEB donderdag.

Het onderzoek van de evaluatiecommissie geeft volgens de belangenvereniging geen duidelijkheid over beleidsfouten bij SNS in aanloop naar de nationalisatie. De vorig jaar maart ingestelde commissie-Hoekstra bekeek vooral de rol van De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën. Het beleid bij SNS zelf kreeg volgens de VEB niet genoeg aandacht.

Voordat het onderzoek kan worden gestart moet de rechter eerst bekijken of de onteigende beleggers een enquêteverzoek mogen indienen, 'op basis van hun vorderingsrechten en economisch belang', aldus de beleggersvereniging.

De VEB vindt eigenlijk dat het huidige bestuur van SNS, het OM, de vakbonden of de Nederlandse staat als aandeelhouder het initiatief tot een onafhankelijk onderzoek had moeten nemen. Nu dat niet gebeurt, doet de VEB een enquêteverzoek.

Dat is 'in het maatschappelijk belang en in het belang van beleggers', aldus VEB-directeur Paul Koster in een verklaring. "Alleen op die manier kan duidelijk worden welke ontwikkelingen in zeven jaar beursbestaan hebben geleid tot de ondergang van SNS."

In het voorjaar van 2013 moest SNS Reaal door de staat worden genationaliseerd nadat de instelling in grote financiële problemen was geraakt. Beleggers werden onteigend en raakten hun zeggenschap over de onderneming kwijt.