IsraŰl: geen wijziging status Tempelberg

Israël is niet van plan om de huidige situatie bij de Tempelberg in Jeruzalem aan te passen. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag nog eens benadrukt. De spanningen over de toegang tot de Tempelberg zijn de laatste tijd opgelopen.

De afgelopen weken roeren hardliners in de Israëlische politiek zich met steeds luidere stem in de discussie. Zij eisen dat het verbod voor joden om op de Tempelberg te bidden wordt opgeheven. Palestijnen zijn inmiddels al herhaaldelijk slaags geraakt met de Israëlische politie.

De spanningen rond de Tempelberg hebben ook internationaal gevolgen: Jordanië heeft woensdag zijn ambassadeur uit Israël teruggeroepen uit protest tegen het optreden van de Israëlische veiligheidstroepen bij de Tempelberg. Ook hebben Jordanië en de Palestijnse autoriteiten er bij de Verenigde Naties op aangedrongen een eind te maken aan de provocaties door Israëlische extremisten, omdat die een bedreiging vormen voor vrede in het Midden-Oosten.

Israël heeft als antwoord een 'cynische brief' naar de Veiligheidsraad gestuurd waarin de acties van de Palestijnen worden opgesomd, aldus de Israëlische VN-ambassadeur Ron Prosor.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman beschuldigt de hardliners ervan de spanningen in Jeruzalem te misbruiken voor hun eigen zaak. Hij waarschuwde dat het conflict om de Tempelberg wel eens volledig uit de hand kan lopen en noemde de hardliners onverantwoordelijk.

"Ik denk dat ze gewoon proberen de krant te halen in deze gevoelige atmosfeer en proberen op cynische wijze deze complexe situatie uit te buiten", zei Lieberman op Israel Radio. De minister heeft in het verleden regelmatig omstreden uitspraken gedaan over Palestijnen en Israëlische Arabieren, maar hij heeft inmiddels zijn toon gematigd.