Amstel Curaçao Race houdt op te bestaan

De Amstel Curaçao Race wordt zaterdag voor de dertiende en laatste keer verreden. Volgens organisator Leo van Vliet wordt het steeds moeilijker om wereldtoppers naar het eiland te halen. De eendaagse wielerwedstrijd heeft de laatste jaren onder meer concurrentie van een criterium in Japan.

Van Vliet was dit jaar zo goed als rond met Peter Sagan en Rafal Majka, maar zij moesten met hun ploeg Tinkoff-Saxo op stage. Ook Vincenzo Nibali zag af van deelname. "Ik merk dat er enthousiasme en interesse genoeg is. Maar uiteindelijk zijn er altijd weer andere verplichtingen waardoor ze niet kunnen komen. De agenda is te vol geworden", zegt Van Vliet tegen De Telegraaf.

De voormalige bondscoach van Nederland beschikt over een bescheiden budget van tweehonderdduizend euro. Startgeld is daardoor nooit betaald. "Wij hebben het dertien jaar lang volgehouden, omdat bij ons niks hoeft en alles mag. Daarbij heeft de relaxte sfeer van het eiland velen aangesproken. Ik kan alleen maar met trots terugkijken."

Op de erelijst van de Amstel Curaçao Race prijken onder anderen Michael Boogerd, Oscar Freire, Tom Boonen, Alejandro Valverde, Alberto Contador, Marcel Kittel en Niki Terpstra. Vorig jaar won Johnny Hoogerland.