Blunder NFI leidt tot onterechte veroordeling

Een 25-jarige man uit Utrecht is in 2008 ten onrechte veroordeeld voor drie autokraken. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) had het dna-profiel van de man verwisseld met dat van een andere verdachte, meldt het instituut dinsdag. De man werd op basis van de dna-match veroordeeld tot drie dagen cel en een werkstraf van negentig uur.

Na de kraken nam de politie in Leeuwarden bij twee verdachten wangslijmvliesmonsters af. De stickers met gegevens van de twee werden verwisseld toen het NFI met de monsters aan de slag ging. De vergissing kwam aan het licht toen in juli in een ander onderzoek opnieuw dna van de man moest worden afgenomen.

Het NFI heeft de man, die de straf er al op had zitten, excuses en schadevergoeding aangeboden. Het strafblad van de man is opgeschoond. De daadwerkelijke dader van de autokraken wordt niet meer vervolgd. De feiten zijn verjaard.

Het NFI heeft na de ontdekking van de verwisseling tweeduizend andere zaken doorgelicht en geen andere verwisselingen kunnen vinden. Sinds 2009 zou een dergelijke verwisseling van dna sowieso niet meer kunnen voorkomen, omdat sinds die tijd de politie de identiteitsstickers al aanbrengt.