Marathon in het donker als Qatar WK atletiek krijgt

Als de Qatarese hoofdstad Doha later deze maand het WK atletiek van 2019 toegewezen krijgt, zal de marathon op dat toernooi in het donker gelopen worden. Op die manier moet worden vermeden dat de ruim 42 kilometer in de verzengende hitte gelopen moet worden.

Wereldatletiekbond IAAF zal op 18 november een keuze maken over de organisator van het WK van 2019. De strijd gaat tussen Doha, Barcelona en Eugene, de Qatarese hoofdstad was de laatste van de drie waar een evaluatiecommissie van IAAF een bezoek aan heeft gebracht. Dahlan Al-Hamad, voorzitter van de Qatarese atletiekbond, liet daar weten dat het parcours voor de marathon al bekend en zelfs getest is.

De marathon zal in Doha bestaan uit tien ronden van 4,2 kilometer, waarbij 's avonds gelopen gaat worden. Omdat het in oktober kort na 17.00 uur donker wordt Doha, zal er gelopen worden over verlichte wegen, zodat atleten en tv-kijkers geen last hebben van het donker. Dit betekent een andere aanpak dan dat van het WK para-atletiek, wat volgend jaar in dezelfde stad gehouden wordt. De marathon wordt daar niet in Doha afgewerkt, maar eerder in het jaar in Londen, tijdens de London Marathon.

IAAF vice-president Sebastian Coe ging nog even in op de situatie rondom de toewijzing van het WK voetbal van 2022 aan Qatar, waarover veel berichten over corruptie rondgaan. "We zijn hier gekomen om in te schatten of deze stad in staat is om een goed WK atletiek neer te zetten, dus wij hebben ons daar volledig op gericht, net als in Barcelona en Eugene. We hebben geen seconde besteed om na te denken over de problemen rondom andere sporten en dat gaan we ook niet doen", aldus de Brit.